İsim değişikliği davası nasıl açılır, isim değişikliği için ne yapmak gerekir, isim değişikliği davası ne kadar sürer, isim değişikliği davası hangi mahkemeye açılır, isim değişikliği dava dilekçesi nasıl yazılır gibi isim değiştirme esnasında sıkça sorulan sorulara yazımızla kısaca cevap vermeye çalışacak, isim değişikliği davası için dava dilekçesi örneğini sizler için paylaşacağız.
İsim Değişikliği Yapılabilir mi?

İsim değişikliği bazı durumlarda mümkün olmasa da genel olarak isim tashihi davası açmak için çok özel bir sebep gerekmez. Kişi ismini beğenmiyorsa, özellikle ismi hoş olmayan bir anlam taşıyorsa, kişinin sosyal çevresinde, günlük hayatında kullandığı ismi nüfustaki isminden farklı ise ismin değişikliği istenebilir. Bunların hepsi de haklı gerekçe sayılır, kişi istediği ismi kullanabilir (bazı gerekçeler durumu değiştirebilir). Bu konuda çeşitli Yargıtay Kararları da mevcuttur. İsim değişikliği için yapılması gereken ise bir dava dilekçesi yazarak mahkemeye dava açmaktan geçer. Dava dilekçesini kişi kendisi de kolaylıkla yazabilir. Bunun için aşağıda paylaştığımız dilekçe örneğini de kullanabilirsiniz.
İsim Değişikliği Davası Nereye Açılır?
İsim değişikliği davası yani hukuk dilindeki diğer ismiyle “isim tashihi” davası, isminin değişikliğini isteyen kişinin ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır. İsim değişikliği davası Nüfus Müdürlüğüne karşı açılmalıdır. Yani bu davada davalı olarak gösterilecek kişi Nüfus Müdürlüğüdür. Halk arasında yanlış bilindiği haliyle kişi isminin değişikliği için anne babasına dava açamaz.
İsim değişikliği davası ücretli mi?
İsim değişikliği davasında dava açılırken harç ve yargılama giderleri tahsil edilmektedir. 2025 yılı için isim değişikliği davası açarken tahsil edilecek ortalama miktar (yargılama gideri farklılık gösterebilir) 855,20 TL harç (peşin harç ve başvuru harcı) ve 2.100,00 TL yargılama gideri olacaktır. Bu masraflar taraflara ve tanıklara tebligat yapılması ve posta giderleri için tahsil edilmektedir. Dosyada kabul kararı verilip gerekçeli karar yazıldıktan sonra ayrıca kararın yerel gazetede ilanı için de masraf gerekecektir. Toplam masraf ilan ile birlikte ortalama 5.000,00 TL yi bulabilmektedir. İsim değişikliği davasında harç ve masraflar isminin değiştirilmesini isteyen tarafça ödenecektir ve daha sonra Nüfus Müdürlüğünden tahsil edilemez.
İsim değişikliği davasında şahit gerekli mi?
İsim değişikliği davalarında şahit gereklidir. Kişinin hangi ismi kullandığı, çevresinde hangi isimle bilindiği gibi hususlarda mahkeme şahit dinleyebilir. Zira isim değişikliği isteyen kişinin ismini değiştirme istemi gerekçesine bağlı olarak iddiasını kanıtlaması gerekmektedir.
İsim değişikliği yapmak için gerekli olan dava dilekçesini kişi kendisi yazabileceği gibi avukat yardımı da alabilir. İsim değişikliği yapmak için avukat tutmak gerekmez. Kişi isterse avukatı aracılığıyla da isim değişikliği davasını açabilir ancak avukat zorunlu değildir, kişi mahkeme önünde kendisini açıklayabilir, davasını takip edebilir. İsim değişikliği davaları ne kadar sürer diye soranlar için kesin bir süre vermemekle birlikte isim tashihi davalarının çok uzun sürmediğini (mahkeme yoğunluğuna göre süre değişebilir) ortalama 2-5 ay aralığında sonuçlandığını söyleyebiliriz. Mahkemece karar verildikten sonra gerekçeli karar yazılınca, kararın tebliğe çıkarılması için mahkemeden talepte bulunulmalıdır. Aksi taktirde karar kesinleşmeyecek ve nüfusta gerekli değişiklik yapılmayacaktır.
İsim değişikliği dava dilekçesi örneğini buradan indirebilirsiniz. İndirdiğiniz dilekçeyi baştan sona okuyarak kendinize göre düzenledikten sonra kullanabilirsiniz. Dava açmadan önce dilekçenin doğru ve eksiksiz yazılması önemlidir. Konu hakkında avukattan yardım almak yararınıza olabilir. İsim değişikliği için açılmış bulunan davanız varsa dava dosyanıza uyap vatandaş portal üzerinden erişebilir, ne aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. İsim değiştirme davası ile ilgili aklınıza takılanları ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.