Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır


Mirasçılık belgesi nasıl alınır sorusu, hemen herkes tarafından her dönemde cevabı aranan ve en çok sorular sorulardan bir tanesi olarak popülerliğini koruyor. Bir kişinin vefat etmesi üzerine, vefat edenin resmi işlemlerinin tamamlanması için mutlaka gerekli olan mirasçılık belgesi bu nedenle çok arananlar arasında başı çeken hususlardan bir tanesi.

Mirasçılık belgesi diğer bir deyişle veraset ilamı, ölen kişinin yasal mirasçılarını gösteren resmi belgeye verilen isimdir. Mirasçılık belgesi kişi öldükten sonra ölüm kaydı nüfus kayıtlarına işlendiğinde, yani kişi nüfusta ölü olarak gözüktükten sonra mirasçılardan bir tanesi tarafından kolaylıkla alınabilir. Belgenin alınmasının birkaç farklı yolu olduğunu da hemen söyleyelim.

mirasçılık belgesi nasıl alınır

Mirasçılık belgesi Nasıl Alınır?
Mirasçılık belgesini almanın iki farklı yolu vardır. 1.yolu adliyelerde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesine dava dilekçesi vererek yasal mirasçıları gösterir belgenin tanzim edilerek kendisine verilmesini istemek. Diğer bir yolu da en yakın noterliğe başvuru yapılarak veraset ilamı düzenlenmesini istemek. Bu iki yol da kullanılabilir. Burada işin hızlı yürümesi isteniyorsa noterlikler tercih edilmelidir. Zira mahkemelerin iş yoğunluğu sebebiyle mahkemece veraset ilamının düzenlenmesi 1-7 günü bulabilmektedir. Bu süre başvuru yaptığınız adliyedeki mahkemenin yoğunluğuna göre değişecektir.

Mahkemeden mirasçılık belgesi nasıl alınır?
Mahkemeden mirasçılık belgesi almak için dilekçe yazmak yeterlidir. Gerekli olan örnek dilekçeyi yazımızın alt bölümünde paylaşacağız. Örnek dilekçeye yazımızın alt kısmından erişebilirsiniz. Bu dilekçe yazıldıktan sonra talep eden mirasçı tarafından adliyenin hukuk mahkemeleri ön bürosuna dilekçe ile başvuru yapılarak mirasçılık belgesi istemi davası açılır. Dava açıldıktan sonra kararın ne kadar süre içerisinde yazılabileceği hususunda ön bürodan bilgi alınabilir. Burada verilecek süre bilgisi kesin değildir, daha önce veya daha sonra karar yazılma ihtimali de vardır.

Veraset ilamı nedir, mirasçılık belgesi nedir, ikisi farklı şeyler mi?
Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi ikisi de aynı belgeyi ifade etmektedir. İki ifade de vefat edenin mirasçılarını gösterir belgeyi ifade eder. Yani veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı şeydir.

Veraset ilamını mahkemeden almak ücretli mi?
Veraset ilamını mahkemeden almak için başvuru harcı ve peşin harç ile dosya ücreti alınmaktadır. Bu rakamlar her yıl yeniden değerleme oranında artış göstermektedir. Bu sebeple veraset ilamı ücreti ne kadar sorusunu net olarak belirtmek çok doğru olmayacaktır. Veraset ilamı ücreti ne kadar diyenler için 2025 yılında ortalama 1500 TL yi bulmaktadır.

Veraset ilamını noterden almak pahalı mı?
Veraset ilamını noterden almak mahkemeden almaya göre bir miktar daha pahalıdır. Ayrıca daha sonra veraset ilamından suret lazım olduğunda noterden suret talep etmek için mahkemeden suret istemeye nazaran daha fazla ücret ödemeniz gerekmektedir.

Noter ile mahkeme kıyaslandığında işin aciliyeti söz konusu olduğunda noterden veraset ilamını dakikalar içerisinde almak mümkünken Mahkemeden anında veraset ilamı almak mümkün değildir. Mahkemeden veraset ilamı almak için başvuru yapmadan önce kişinin nüfusa ölüm kaydının işlendiğinden emin olmanız önemlidir. Zira bazı uygulamalarda mahkemeler kişinin nüfus kaydında ölü olarak gözükmemesi halinde mirasçılık belgesi istemi talebinin reddine karar verebilmektedir. Boşa masraf etmemek için bu husus önemlidir.

Mirasçılık belgesi, veraset ilamı almak için mahkemeye başvuru esnasında gerekli olan veraset ilamı talep dilekçesine buradan ulaşabilirsiniz. İndirmiş olduğunuz mirasçılık belgesi talep dilekçesini kendinize göre uyarlayarak kullanabilirsiniz. Başvurunuzun sonuçlanıp sonuçlanmadığını uyap vatandaş portal üzerinden kontrol edebilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir